Karpatka z galaretką

Karpatka z galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: Daria1404
Ta inna odsłona karpatki sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach :)

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do smaku
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 l mleka
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  1. Ciasto karpatkowe : Zagotować kostkę margaryny z wodą. Do gorącego wsypać mąkę, szybko wymieszać i jeszcze chwilę podgotować. Zestawić i zbijać po jednym jajku. Można dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką . Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).

    W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.

  2. Krem karpatkowy: Do karpatki zazwyczaj robię ten oto krem budyniowy. Zagotować mleko, odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w niej budyń cukier i żółtka. Wlać do wrzącego mleka i jeszcze chwilę gotować. Ostudzić. Masło utrzeć i po łyżce dodawać przestudzony budyń. Na końcu dodać do smaku cukier puder. Galaretki rozpuścić i zostawić do stężenia.

    Na jeden z blatów ciasta wylać galaretkę i wstawić do lodówki aby stwardniała. Na galaretkę wyłożyć krem śmietankowy i przykryć 2 częścią ciasta. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

kstr54 16 stycznia 2015
Interesujaca propozycja,ja do kremu niekiedy dodaje ananasa pokrojonego w kosteczke no i spirt !!!!haha
Konto usunięte 17 stycznia 2015
Pychotka :)
Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do smaku
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 l mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
Składniki