Karpatka śmietankowo-czekoladowa

Karpatka śmietankowo-czekoladowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ania55
Karpatka w dwóch smakach.

Składniki

  • Ciasto: masło 5 g
  • mąka pół szklanki
  • woda mniej niż pół szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • Krem: jajka 3 sztuki
  • cukier 25 dkg
  • mąka 15 dkg
  • mleko 750 ml
  • czekolada mleczna pół tabliczki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zagotować wodę do rozpuszczenia margaryny. Do gorącego stopniowo wsypać mąkę-ucierać na "klucha" aż zacznie przywierać do dna. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać aż zacznie się listwować. Wystudzić i zimne nakładać do prodziża. Piec ok. 25min. Wychodzą 3 placki.

  2. Krem: Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i wrzące mleko. Podgrzewać aż zacznie gęstnieć. Wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła. Podzielić na dwie części. Jedną zostawić a do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 18 lutego 2018
Pycha!:):)
ErJot 18 lutego 2018
Rewelacja:) Mam problem z piekarnikiem i od jakiegoś czasu ratuję się prodiżem więc przepis w sam raz dla mnie.
Składniki
  • Ciasto: masło 5 g
  • mąka pół szklanki
  • woda mniej niż pół szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • Krem: jajka 3 sztuki
  • cukier 25 dkg
  • mąka 15 dkg
  • mleko 750 ml
  • czekolada mleczna pół tabliczki
Składniki