Karpatka

Przepis dnia 2012-03-28
Karpatka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
...tradycyjna Karpatka lekko udoskonalona kropelką alkoholu...

Składniki

  • CIASTO
  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • krem
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zagotować wodę z margaryną i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem.Szybko mieszać do momentu,aż ciasto połączy się w jedną kulę.Odstawić do ostygnięcia.Następnie wbić jajka i miksować 8-10 min. Podzielić ciasto na pół.Każdą część wyłożyć nierównomiernie na wysmarowaną tłuszczem blachę (25x30),wstawić do gorącego piekarnika (180) i piec 25 min.

  2. Krem : Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Czasami używam 1 dużego budyniu.Odstawić do ostygnięcia.Następnie zmiksować z tłuszczem ok 5-8 min,aż krem będzie puszysty.Pod koniec miksowania wlać spirytus.

  3. Nałożyć krem na jedno ciasto i przykryć drugim.Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc i poczekać,aż krem stężeje. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  4. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 28 marca 2012
Stara , poczciwa karpatka. Dziękuję za przypomnienie , teraz już wiem co upiekę na przedświąteczny weekend .... Czytaj całość »
Stara , poczciwa karpatka. Dziękuję za przypomnienie , teraz już wiem co upiekę na przedświąteczny weekend . Pozdrawiam.
Annuar 28 marca 2012
Szczególnie podoba mi się Twój krem - bosko puszysty i aksamitny. Kiedyś próbowałam robić podobny krem z... Czytaj całość »
Szczególnie podoba mi się Twój krem - bosko puszysty i aksamitny. Kiedyś próbowałam robić podobny krem z miksowanego masła i budyniami, ale nie wyszedł mi taki jednolitym miał grudki, tłuszcz nie połączył się z budyniem. Napisz proszę jak dokładnie łączysz te składniki - co z czym miksujesz, czy najpierw sam tłuszcz, czy budyń dodajesz stopniowo, czy ma być całkiem zimny...
giga_j 29 marca 2012
Przepis w którym występuje margaryna nie jest godny prawdziwego kucharza !!!!!!!!!!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO
  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • krem
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 kieliszek spirytusu
Składniki