Karpatka

Karpatka
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: joagula
Pasuje na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. CIASTO: Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę z proszkiem. Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 40x 25cm wysmarować margaryną. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 20min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

  2. KREM: Budynie ugotować w 700ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń i dwa żółtka.

  3. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. Gotowe posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 11 marca 2012
Chętnie skorzystam z twojego przepisu,tylko dopisz ile mąki do ciasta.Pozdrawiam
myszkapoolna 11 marca 2012
ile tej maki!!!!!!!????
joagula 11 marca 2012
Bardzo przepraszam, zapomnialam napisac, maki ma byc 1 szklanka. Juz poprawilam w przepisie.
Składniki
Składniki