Karpatka

Karpatka
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nowalijka
Cudne

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wodę z margaryną zagotować i wsypać do tego mąkę, szybko mieszając na ogniu (ma być jednolita masa) odstawić do ostygnięcia. Do tej schłodzonej masy dodawać po 1 jajku i miksować cały czas, na końcu dodać proszek do pieczenia. Podzielić na 2 równe duże blachy , rozsmarować krzywo na wysmarowane tłuszczem i piec ok 30 min. na 200 st..

  2. Krem: mąki rozrobić z odrobiną mleka i wlać do pozostałego gotującego się mleka z cukrem. Masło i margarynę zetrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, na końcu sok z cytryny, ja daję jedną dużą, lubię lekko kwaskową.

  3. Smacznego!

Komentarze do przepisu (11)

lilaniki 25 sierpnia 2011
Karpatka - pyszności:) Niestety do tej pory nie wyszło mi tak jak powinno:( Liczę na ten przepisik:) Do ulubionych:))
tolerancja 26 sierpnia 2011
Bardzo pysznie wygląda ...dodaję do ulubionych
biancorossa 26 sierpnia 2011
Lilaniki-nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia bo fale opadną.Ta karpatka jest super,ślinotok na sam widok:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki