Karpatka

Karpatka
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: juczka
Znakomita karpatka

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy wodę z margaryną i szczyptą soli. Do wrzątku wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonej masy wbijamy jajka oraz proszek do pieczenia i miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części i każde pieczemy w nagrzanym piekarniku po 30 min. w 200 stopniach.

  2. Krem: w mleku gotujemy budyń z cukrem i studzimy. Gdy ostygnie dodajemy margarynę i miksujemy na puszystą masę. Gotowy krem wkładamy na jedną część upieczonego już ciasta drugą kładziemy na wierzch i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (18)

juczka 06 października 2009
COŚ MI SIĘ STAŁO Z LAPTOPEM ,I NIE DOKOŃCZYŁAM CO TRZEBA DO KREMU: OKOŁO LITRA MLEKA 3 BUDYNIE WANILIOWE Z... Czytaj całość »
COŚ MI SIĘ STAŁO Z LAPTOPEM ,I NIE DOKOŃCZYŁAM CO TRZEBA DO KREMU: OKOŁO LITRA MLEKA 3 BUDYNIE WANILIOWE Z CUKREM ORAZ KOSTKĘ MARGARYNY.
mamakacperka4 06 października 2009
MMmmm, dzisiaj za póżno, trzeba się smakiem obejśc, :) ale apetycznie wygląda.
haliso 06 października 2009
fajny przepis,do tej pory często piekłam karpatkę-kupowałam gotową Delekty lub dr Otkera,w najbliższym czasie... Czytaj całość »
fajny przepis,do tej pory często piekłam karpatkę-kupowałam gotową Delekty lub dr Otkera,w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki