Karpatka

Karpatka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Przepyszny deser z kremem waniliowym. Z tego ciasta można upiec również ptysie.

Składniki

  • CIASTO 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 5 jaj
  • Krem 25 dag masła 25 dag cukru pudru cukier waniliowy szklanka mleka

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Wodę, margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
    Po przestudzeniu miksując dodawać po jednym jaju. Ciasto rozłożyć na dwie blaszki i piec w piekarniku po ok. 30 min, w temperaturze 220 st




  2. Krem


    Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym, dodać przestudzony budy i zmiksować na krem. Ciasto przełożyć masą, posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 21 marca
Pyszotka:)
Maudie 23 marca
Wyśmienita:)
Składniki
  • CIASTO 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 5 jaj
  • Krem 25 dag masła 25 dag cukru pudru cukier waniliowy szklanka mleka
Składniki