Karpatka

Karpatka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne ciasto dla miłośników kremów budyniowych...

Składniki

  • CIASTO:
  • 125 g margaryny
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 5 jaj
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy
  • KREM:
  • Kostka masła
  • Budyń bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i sól. Zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, cały czas energicznie mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Gdy ciasto przestygnie, dodajemy po 1 jajku i miksujemy na pełnych obrotach. Dwie blaszki 30x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć po równej części ciasta. Piec 25 min w 200 st. C.

  2. KREM: połowę mleka zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniem i cukrem. Wlewamy do mleka energicznie mieszając. Wystudzić, dodawać stopniowo masło i miksować na puszystą masę.

  3. Ciasto przełożyć masą budyniową i przykryć drugim ciastem. Odstawić do lodówki. Smacznego!

Składniki
  • CIASTO:
  • 125 g margaryny
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 5 jaj
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy
  • KREM:
  • Kostka masła
  • Budyń bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier puder do posypania ciasta
Składniki