Karpatka

Karpatka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dziś przepis na karpatkę! Zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry oraz kremu maślano-budyniowego. Smacznego! Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto parzone: 200 mililitrów wody
  • 200 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 4 jajka
  • 100 gramów masła
  • Krem maślano-budyniowy: 600 mililitrów mleka
  • 80 gramów drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 gramów)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 15 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 gramów masła

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone:

    • Masło oraz wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do roztopienia się masła, doprowadzamy do wrzenia
    • Dodajemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej bez grudkowej masy odchodzącej od brzegów, studzimy
    • Kiedy masa ostygnie wbijamy jajka miksując dokładnie po każdym jajku, powinna powstać gładkie i klejące się ciasto
    • Następnie masę dzielmy na 2 części które będziemy piekli osobno
    • Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną
    • Część ciasta rozprowadzamy szpatułką po formie i wyrównujemy
    • Ciasto pieczemy prze około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni
    • Odstawiamy do ostudzenia i pieczemy drugą cześć

  2. Krem maślano-budyniowy:

    • 400 mililitrów mleka gotujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym
    • Pozostałe 200 mililitrów mleka łączymy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz ubitymi jajkami z żółtkami
    • Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń (np. mikserem na wolnych obrotach)
    • Chwilę gotujemy i odstawiamy budyń przykryty folią spożywczą do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej
    • W osobnej misce ucieramy masło aż powstanie biały puch i powoli dodajemy budyń ciągle ubijając na wysokich obrotach
    • Gotowy krem rozprowadzamy na upieczonym płacie ciasta i przykrywamy drugim
    • Karpatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Składniki
  • Ciasto parzone: 200 mililitrów wody
  • 200 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 4 jajka
  • 100 gramów masła
  • Krem maślano-budyniowy: 600 mililitrów mleka
  • 80 gramów drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 gramów)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 15 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 gramów masła
Składniki