Ciasto parzone:
• Masło oraz wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do roztopienia się masła, doprowadzamy do wrzenia
• Dodajemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej bez grudkowej masy odchodzącej od brzegów, studzimy
• Kiedy masa ostygnie wbijamy jajka miksując dokładnie po każdym jajku, powinna powstać gładkie i klejące się ciasto
• Następnie masę dzielmy na 2 części które będziemy piekli osobno
• Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną
• Część ciasta rozprowadzamy szpatułką po formie i wyrównujemy
• Ciasto pieczemy prze około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni
• Odstawiamy do ostudzenia i pieczemy drugą cześć
Krem maślano-budyniowy:
• 400 mililitrów mleka gotujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym
• Pozostałe 200 mililitrów mleka łączymy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz ubitymi jajkami z żółtkami
• Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń (np. mikserem na wolnych obrotach)
• Chwilę gotujemy i odstawiamy budyń przykryty folią spożywczą do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej
• W osobnej misce ucieramy masło aż powstanie biały puch i powoli dodajemy budyń ciągle ubijając na wysokich obrotach
• Gotowy krem rozprowadzamy na upieczonym płacie ciasta i przykrywamy drugim
• Karpatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem