Karpatka.

Karpatka.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jedno z ulubionych ciast Mojego Męża,uwielbiam :-) Jedyny minus taki,że znika w locie...

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto Parzone:
  • 1 szkl.wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 5 jajek L
  • szczypta soli i proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 budynie waniliowe(po 40 g paczka)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę,wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia wsypać mąkę przesianą przez sitko i z powrotem postawić na średni ogień cały czas szybko mieszając,do momentu powstania gęstego,jednolitego ciasta ok.2-3 min.
    Pozostawić do wystudzenia,do letniego ciasta kolejno wbijać jajka,szczyptę soli i proszku do pieczenia,zmiksować na jednolite ciasto,podzielić na 2 części.
    Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,następnie cieniutko rozsmarować ciasto ,wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na pół godz.

    Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puch,dodawać po jednej łyżce budyniu w temp.pokojowej cały czas miksując.
    Gotowy krem rozsmarować na połowie ciasta,przyłożyć drugim ciastem i gotowe,gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić esy floresy z polewy czekoladowej.

Komentarze do przepisu (13)

konhambos 01 stycznia 2019
Wyglada przepysznie.
fafiatko 01 stycznia 2019
Idealna!
ElMar 01 stycznia 2019
Piękne fale:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto Parzone:
  • 1 szkl.wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 5 jajek L
  • szczypta soli i proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 budynie waniliowe(po 40 g paczka)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
Składniki