Karpatka

Karpatka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ashira
Kruche ciasto ptysiowe przełożone cudownym kremem budyniowym

Składniki

Przygotowanie

  1. Należy zagotować wodę z margaryną i solą. Następnie dosypać mąkę i energicznie mieszać (wciąż na gazie) do momentu powstania masy zwartej i odrywającej się od ścian garnka. Wtedy należy ściągnąć garnek z gazu, kolejno wbijać do masy jajka i miksować. Wyłożyć pół do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 30-40min w 200stopniach. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. To samo zrobić z drugim płatem ciasta. Krem: Zagotować 2szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę wymieszać z budyniami dokładnie i wlać do gotującej reszty. Gotować 2-3 minuty. Gorącą masę wylać na wystudzony płat ciasta, zakryć drugim i posypać cukrem pudrem (na zdjęciu-kakao). Schłodzić.

Komentarze do przepisu (12)

ajisza 21 października 2008
To wyglada tylko na ciasto ptysiowe. Moja Siostrzenica robi karpatke (na duzej prostokatnej blasze) to sa gory i... Czytaj całość »
To wyglada tylko na ciasto ptysiowe. Moja Siostrzenica robi karpatke (na duzej prostokatnej blasze) to sa gory i doliny, a przeciez od tego pochodzi nazwa:)))
october 21 października 2008
Wyglad nie ma nic do rzeczy, liczy sie smak. Jak chcesz widziec gory i doliny to jedzw Karpaty.
Ashira 21 października 2008
a co za różnica jaki to ma kształt? mogę zrobić serce albo gwiazdkę. Miałam taką formę to w takiej... Czytaj całość »
a co za różnica jaki to ma kształt? mogę zrobić serce albo gwiazdkę. Miałam taką formę to w takiej zrobiłam. i uwierz, że jest bardzo dobrze wyrośnięte.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki