Karpatka

Karpatka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ewa0011
Pyszna tradycyjna karpatka :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Masa:
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 3-4 kropelki aromatu rumowego
  • Margaryna
  • pół kostki masła

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę i dodać pół margaryny, gdy się już rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odłożyć do wystygnięcia po czym dodać do tego 4 jajka i zmiksować mikserem. Podzielić na pół i upiec z tego dwa ciasta. Brytfankę wysmarować margaryną i powoli wykładać ciasto na blaszkę łyżką uważając żeby nie odrywało margaryny.

  2. Krem:
    250 ml mleka zagotować z cukrem, a do osobnego naczynia dać mąki, olejek i pozostałe 250 ml mleka, gdy mleko z cukrem zacznie się gotować wlać mleko z mąkami i mieszać aż zgęstnieje i wyjdzie nam z tego budyń.
    Odstawić do wystygnięcia

    Gdy budyń będzie zimny, ubić 1 margarynę i pół masła i dodawać po łyżce budyniu.

    Gotową masę wyłożyć na 1 ciasto i przykryć drugim.

    Na koniec posypać cukrem pudrem.

    Smacznego! :)

Składniki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Masa:
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 3-4 kropelki aromatu rumowego
  • Margaryna
  • pół kostki masła
Składniki