Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp w papryce"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 55
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 263
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5413
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 55
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 263
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5413
Składniki
Filety opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
Przygotowane filety ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu rozłóż wiórki zimnego masła. Piecz w temp. 180 st. ok. 30 minut.
Papryki opłucz, przekrój na połówki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w paseczki. Obrane cebule poszatkuj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj posiekaną paprykę (część odłóż). Smaż 2 min. Zalej kremówką. Duś 7 minut.
Sos zdejmij z ognia, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Ziemniaki przygotuj wg przepisu. Karpia podawaj z sosem i ziemniaczkami. Ozdób papryką i, ewentualnie, innymi warzywami.
czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 4,70 złŹródło: Świat kobiety