Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp w galarecie"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 960
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20975
Składniki
50 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6-8 porcji
Karpia skrobię i patroszę.Do garnka wlewam bulion, wrzucam warzywa, gotuję do miękkości razem z przyprawami. Dodaję pokrojonego w dzwonka karpia razem z głową. Gotuję na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Delikatnie wyjmuję rybę z wywaru. Studzę.
Na półmisek wykładam pokrojoną w plasterki marchew, na niej układam karpia, nadając mu kształt ryby. Pomiędzy dzwonka karpia wkładam plasterki cytryny. Do szklanki odlewam trochę bulionu, wsypuję żelatynę, mieszam, aż się całkiem rozpuści, dodaję do reszty bulionu. Podgrzewam, ale już nie gotuję.
Odstawiam do delikatnego stężenia i dopiero zalewam karpia. Dekoruję natką i odstawiam do całkowitego stężenia.
U mnie tradycji musi stać się zadość, więc na Wigilię jest zawsze. Marta Sztabińska z GrajewaŹródło: Kobieta i życie