Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp smażony na maśle"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27495
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27495
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 203
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1250
Składniki
40 min • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 3,30 zł • Przepis na 4-6 porcji
Karpia czyszczę z łusek, patroszę i myję. Kroję rybę na mniejsze kawałki lub w dzwonka. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Czosnek przeciskam przez praskę lub drobno siekam i nacieram nim kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin.
Każdy kawałek oprószam mąką, maczam w roz kłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na patelni roztapiam masło i smażę karpia z obu stron na rumiano. Usmażonego karpia przekładam do żaroodpornego naczynia i piekę 10-15 minut w 160°C, żeby rybka doszła. Podaję z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną sałatką.
Pyszny karp, zawsze mi świetnie wychodzi. Najlepiej na świecie! Aneta Gorowa ze ŚwiebodzinaŹródło: Kobieta i życie