Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp pieczony z migdałami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14132
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 35
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14132
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 35
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Dwie cebule oraz 1 cytrynę pokrój w plastry. Karpie umyj, wypatrosz (zostawiając głowy). Następnie ostrym nożem usuń łuski (od ogona w stronę głowy) oraz oczy. Obłóż karpia (z zewnątrz i od środka) plastrami cytryny oraz cebuli, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby, możesz też na kilka godzin włożyć ją do mleka.
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, umyj. Pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Z ryb usuń cebulę oraz plastry cytryny. Wierzch każdego karpia delikatnie natnij nożem, natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka włóż warzywa, zepnij wykałaczkami.
Ryby włóż do żaroodpornego naczynia, wierzch każdej polej roztopionym masłem i wlej wino. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając wierzch ryby sosem z pieczenia. Na około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ryb posyp płatkami migdałowymi. Upieczone karpie przełóż na półmisek. W nacięcia na wierzchu włóż plastry pozostałej cytryny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie