Karnawałowe sprężynki - smakowite faworki w innym kształcie

Karnawałowe sprężynki - smakowite faworki w innym kształcie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem propozycja na troszkę inne faworki bo w kształcie sprężynek. Tak przygotowana słodka przekąska, mało ze jest smaczna to i ładnie się prezentuje. Sprężynki są kruche, smaczne i w miarę proste w przygotowaniu. A jeżeli nie mamy rurek to z tego ciasta możemy również zrobić faworki o klasycznym wyglądzie. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej – (typ od 400 do 550)
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 g cukru pudru – około 5 łyżek
  • 40 g masła – może być o temperaturze pokojowej
  • do 2 łyżek spirytusu lub wódki, rumu
  • starta skórka z 1 pomarańczy lub cytryn
  • rurki
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz do smażenia: olej lub smalec

Przygotowanie

  1. Do miski wsypuję mąkę, cukier puder i dodaję masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki przypominające kruszonkę.

  2. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i zagniatam przez chwilę w misce, tak żeby składniki się połączyły.

    W następnym kroku, ciasto wykładam na blat delikatnie podsypany mąką i wyrabiam przez chwilę, tak żeby ciasto się stało gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut do lodówki.

  3. Po 30 minutach:
    Odcinam kawałek ciasta, blat podsypuję mąką i ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 milimetra i długość około 40 centymetrów. Z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam paseczki o szerokości około 0,5 centymetra.

    Następnie paseczki nawijam na rurki. Końcówki ciasta zlepiam z ciastem nawiniętym na rurkę.

  4. Smażenie sprężynek:
    Sprężynki możemy smażyć na oleju, na smalcu lub na oleju ze smalcem w proporcji 1:1, głębokość tłuszczu powinna być około 4 centymetrów.

    Przed smażeniem wrzucam kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz i jeżeli od razu zaczyna się smażyć i wypływa, to znaczy że temperatura jest odpowiednia i można zacząć smażyć sprężynki.

    Na rozgrzany tłuszcz kładę rurki i smażę z każdej strony na jasno brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Tak przygotowane sprężynki oprószam cukrem pudrem.
    A jeżeli nie mamy rurek, to z tego ciasta można usmażyć faworki o klasycznym kształcie.

    Karnawałowe sprężynki – serpentynki są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 stycznia
pyszotka:)
Składniki
  • 250 g mąki pszennej – (typ od 400 do 550)
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 g cukru pudru – około 5 łyżek
  • 40 g masła – może być o temperaturze pokojowej
  • do 2 łyżek spirytusu lub wódki, rumu
  • starta skórka z 1 pomarańczy lub cytryn
  • rurki
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz do smażenia: olej lub smalec
Składniki