Do miski wsypać cukier puder i dodać do niego 2 jajka. Dobrze wymieszać trzepaczka lub widelcem.
Do jajek dodać wódkę lub spirytus, wymieszać i wsypać mąkę.
Ciasto wymieszać najpierw lyzka a potem wyrobić dobrze ręcznie.
Blat lub stolnice podsypać odrobiną mąki i wyłożyć na nią ciasto. Kontynuować wyrabianie do momentu aż przestanie kleić się do rak i blatu.
Ciasto przykryć miska lub ściereczką i odstawić na bok na 30 minut.
Kiedy ciasto „odpocznie” podzielić je na dwie części i każdą z nich kolejno rozwałkować na bardzo cienki placek.
Następnie za pomocą radełka do ciasta wykroić paski o szerokości 1.5 cm.
Każdy z paseczków nawinąć na cienki patyczek do szaszłyków. Patrz film.
Tak nawinięte ciasto przełożyć wraz z patyczkiem do gorącego oleju. Olej powinien mieć stałą temperature 160 – 170 st. C.
Drugim patyczkiem przytrzymac końcówkę ciasta, pod wpływem temperatury, będzie ono rosło i różyczka zacznie się rozwijać. Przytrzymując wolny brzeg patyczkiem zapobiegniemy calkowitemu rozwinięciu się ciasta.
Kiedy ciasto zacznie trzymać juz kształt odkręci ośrodkowy patyczek uwalniając go z ciasta.
Różyczkę przelozyc na druga stronę i obsmażyć na złoty kolor.
Usmażone faworki wyjąc na talerz wylodzony ręcznikiem papierowym.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej