Karnawałowe rozetki

Karnawałowe rozetki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Smaczne, kruche, szybkie i proste w przygotowaniu - nic tylko chrupać :-)

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od ciasta naleśnikowego.

  2. Olej wlewamy do rondelka do wysokości rozetki, dobrze rozgrzewamy. Foremkę do rozetek wkładamy do tłuszczu i również rozgrzewamy. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 (nie moczymy w cieście całej foremki ponieważ będziemy mieli problem ze zdjęciem go podczas smażenia), następne zanurzamy w tłuszczu. Ciasto powinno samo po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomagamy sobie np. patyczkiem do szaszłyka). Pieczemy na złoty kolor z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 10 stycznia 2018
Wieki temu je jadłam:)Są pyszne i masz rację...nic tylko chrupać:))
dragonik7 11 stycznia 2018
pamiętam jak kiedyś robiła je moja mama, ale to był rarytas :-) na szczęście mogę je teraz robić sama kiedy... Czytaj całość »
pamiętam jak kiedyś robiła je moja mama, ale to był rarytas :-) na szczęście mogę je teraz robić sama kiedy tylko przyjdzie ochota - moje dzieciaki je uwielbiają :-) znikają w ekspresowym tempie
Maudie 11 stycznia 2018
Wcale się nie dziwię :)))
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Składniki