Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż do karnawału daleko dzisiaj dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne karnawałowe róże, które w okresie karnawału bywają na moim stole, a moi domownicy chętnie je zjadają.
miska, garnek, wałek , szklanki o różnej średnicy,
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5160
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5160
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, ocet, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić aż ukażą się pęcherzyki i uzyskamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkować i wykrawać krążki w trzech wielkościach. Każdy krążek naciąć po obwodzie w 5 - 6 miejscach, środek każdego krążka posmarować białkiem i układać jeden na drugim. Tak przygotowane krążki wkładamy do nagrzanego oleju płatkami do dołu i smażymy tak jak faworki. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym . Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a w środek nakładamy dżemu albo konfitury.
Róże po usmażeniu.