Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W karnawale na naszych stołach królują pączki, faworki i innego rodzaju słodkości. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach przygotuj karnawałowe róże, które nie tylko doskonale smakują, ale również przepięknie wyglądają. Aż żal je zjadać. Fot. Michal Kosc / Agencja Forum
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 879
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 34
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 75
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 62
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 879
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 34
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 75
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 62
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, śmietanę, sól, cukier i ocet) zagnieć szybko na jednolite i zwarte ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Zagniecione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij je wybijać przy pomocy pięści lub wałka - uderzaj ciasto energicznie, zagniataj i ponownie uderzaj przez około 15 minut.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na cienki płat, w razie potrzeby obsypując ciasto mąką.
Przy pomocy 4 szklanek i kieliszków o zmniejszającej się średnicy wykrój z ciasta krążki. Każdy krążek natnij w kilku miejscach wzdłuż promienia, aby powstały płatki (uważaj, aby nie przeciąć zbyt głęboko, ponieważ ciasto się rozpadnie) 4 krążki o różnych średnicach będą tworzyć jedną różę.
Ułóż na sobie 4 krążki od największego do najmniejszego. Zwróć uwagę, aby nacięcia się nie pokrywały ze sobą. Dociśnij środek, aby wszystkie warstwy ciasta się ze sobą skleiły.
Róże karnawałowe smaż na rozgrzanym oleju do momentu aż się ładnie zezłocą. Odłóż je na paterę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem. Róże karnawałowe możesz dodatkowo udekorować porcją ulubionego dżemu.