Karnawałowe ptysie

Przepis dnia 2016-02-09
Karnawałowe ptysie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Aninka88
doskonałe na Ostatki

Składniki

  • Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny,
  • 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy,
  • 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.

    Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.

    Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 05 lutego 2016
Boskie <3
kasia90 09 lutego 2016
Super ;) Przepis już wydrukowałam :)
marek123 30 czerwca 2018
A GDZIE WYKONANIE KREMU..............
Składniki
  • Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny,
  • 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy,
  • 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny
Składniki