Karnawałowe Pączki

Karnawałowe Pączki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Puszyste smaczne pączki nadziewane powidłami.

Składniki

  • 1 kg maki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 2 szk. mleka
  • 10 żółtek
  • ½ szk. cukru
  • 10 dag drożdży
  • Powidła
  • Cukier puder do posypki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże przekładamy do małej miseczki, kruszymy dodajemy 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej oraz ½ szk. ciepłego mleka. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. 2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe mleko oraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

  3. 3. Następnie rozwałkowujemy, robimy np. dużym kubkiem kółka. Na środku każdego koła układamy po łyżeczce powideł i zwijamy robiąc kulę.

  4. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

  5. 5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    6. Gotowe.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 21 stycznia
Pychotka :) Poproszę 6 ;)
agiza 21 stycznia
Pyszne pączusie!:)
Blog_Mydlo_i_Powidlo 21 stycznia
Pączusie na 102% i 2 cm w biodrach;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg maki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 2 szk. mleka
  • 10 żółtek
  • ½ szk. cukru
  • 10 dag drożdży
  • Powidła
  • Cukier puder do posypki
  • Olej do smażenia
Składniki