Karnawałowe oponki serowe

Przepis dnia 2020-01-19
Karnawałowe oponki serowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Karnawałowe oponki serowe to bardzo smaczną przekąska, którą można przygotowywać nie tylko w popularnym w Polsce okresie karnawału. Przygotowuje się je bardzo szybko i bardzo szybko je się smaży. Oponki pięknie prezentują się na stole i kuszą swoim zapachem oraz wyglądem. Zaręczam, że nie poleżą długo w domu. Moje oponki serowe oprószyłam cukrem pudrem, ale można je również polukrować, jak kto woli

Składniki

  • 25 dkg tłustego twarogu
  • 4 żółtka
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 dkg stopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 700 ml oleju do smażenia
  • mąka do podsypania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Twaróg zmieliłam, dodałam żółtka, przesianą mąkę, śmietanę, masło, cukier puder, spirytus i sodę. Zagniotłam ciasto. Było kleiste.

  2. Rozwałkowałam na stolnicy na grubość 1 cm. W miarę potrzeby podsypywałam mąką.
    Wycinałam kółka o średnicy 4 cm a kieliszkiem wykrawałam środek. Okrawki ciasta zagniatałam ponownie i wykrawałam kółka.

  3. Smażyłam na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty lekko wpadający w brąz kolor.
    Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 16 stycznia
Przypomnialas mi babcine oponki!
Składniki
  • 25 dkg tłustego twarogu
  • 4 żółtka
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 dkg stopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 700 ml oleju do smażenia
  • mąka do podsypania
  • cukier puder do posypania
Składniki