Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupkie, delikatne i pyszne smażone ciastka w aromatycznym syropie różanym. Z takimi ciasteczkami karnawał może trwać cały rok.
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4767
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 936
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 211
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4767
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 936
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 211
Składniki
Wychodzi 12-14 ciasteczek. Ciasto. W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dwoma cukrami. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko ( białko zostawić do smarowania ), olej, sól i mleko. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy prawie podwoi swoją objętość, ciasto podzielić na dwie części. Każdą wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Podsypywać mąką. Z ciasta za pomocą foremek wykrawać kwiatki. 3 foremki różnej wielkości. Na jedno ciastko będziemy potrzebować po 2 kwiatki z każdej foremki. Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę się ciągnie, ale nasza cierpliwość się opłaci. Nakładamy na siebie 6 kwiatków, od największych do najmniejszych. Każdy sklejamy roztrzepanym białkiem. Łączymy je wkładając w środek przyrząd do dekoracji lub patyczek. W środek wciskamy migdał.
Rozgrzewamy w saganku olej. W tym czasie robimy syrop. Wszystkie składniki gotujemy 5 minut od rozpuszczenia się cukru.
Ciastka kwiatki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Potem przełożyć na kratkę i polać syropem.