Karnawałowe kwiaty z migdałem

Karnawałowe kwiaty z migdałem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Chrupkie, delikatne i pyszne smażone ciastka w aromatycznym syropie różanym. Z takimi ciasteczkami karnawał może trwać cały rok.

Składniki

  • mąka pszenna 400 g
  • letnie mleko 200 ml
  • drożdże 15 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej 50 ml
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łaskiej łyżeczki soli
  • 12-14 migdałów
  • Syrop : cukier 100 g
  • woda 50 ml
  • woda różana 1,5 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • suszione płatki róży garstka

Przygotowanie

  1. Wychodzi 12-14 ciasteczek.
    Ciasto.
    W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dwoma cukrami.
    Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko ( białko zostawić do smarowania ), olej, sól i mleko.
    Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kiedy prawie podwoi swoją objętość, ciasto podzielić na dwie części.
    Każdą wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Podsypywać mąką.
    Z ciasta za pomocą foremek wykrawać kwiatki.
    3 foremki różnej wielkości.
    Na jedno ciastko będziemy potrzebować po 2 kwiatki z każdej foremki.
    Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę się ciągnie, ale nasza cierpliwość się opłaci.
    Nakładamy na siebie 6 kwiatków, od największych do najmniejszych.
    Każdy sklejamy roztrzepanym białkiem.
    Łączymy je wkładając w środek przyrząd do dekoracji lub patyczek. W środek wciskamy migdał.

  2. Rozgrzewamy w saganku olej.
    W tym czasie robimy syrop.
    Wszystkie składniki gotujemy 5 minut od rozpuszczenia się cukru.

  3. Ciastka kwiatki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
    Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.
    Potem przełożyć na kratkę i polać syropem.

Komentarze do przepisu (5)

Jakie cudenka, niesamowite :)
Nevermore 22 listopada
Super, zresztą jak zawsze :)
KORAL 22 listopada
Dziękuję, wyglądają rzeczywiście niesamowicie :) Ale i smakują bardzo dobrze.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 400 g
  • letnie mleko 200 ml
  • drożdże 15 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej 50 ml
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łaskiej łyżeczki soli
  • 12-14 migdałów
  • Syrop : cukier 100 g
  • woda 50 ml
  • woda różana 1,5 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • suszione płatki róży garstka
Składniki