Karnawałowe chruściki

Karnawałowe chruściki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj czas na prawdziwe karnawałowe szaleństwo. Już od dawna miałam na nie ochotę, więc nie miałam wyjścia i zabrałam się do pracy. Są trochę pracochłonne, ale mówię Wam opłaca się. A do tego są bardzo kruche, słodkie i delikatne. Zapraszam na domowe chruściki. Mają trochę kalorii, ale co tam raz nie zawsze ;)

Składniki

  • Mąka pszenna 260 g.
  • Masło 25 g.
  • Żółtka 3 szt.
  • Śmietana kwaśna 3 łyżki
  • Smalec do smażenia 2,5 kostki
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać miękkie masło i posiekać nożem. Następnie wbić żółtka, dodać śmietanę i wyrabiać ciasto. Po wyrobieniu ciasta uderzać je wałkiem, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Przykryć je ściereczką i włożyć do lodówki na około dwie godziny.

    Po tym czasie blat posypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy bardzo cienko ciasto (prawie do momentu jak będzie prześwitywać). Najlepiej brać małe porcje ciasta. Wykrawać paseczki o długości ok. 5-6 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Na środku paseczka zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.

    Tak przygotowane chruściki smażyć w mocno rozgrzanym smalcu, do momentu zarumienienia. Gotowe chruściki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

  2. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  3. Smacznego :)

  4. :)

Komentarze do przepisu (22)

Nevermore 07 lutego 2019
Chrum, chrum, chrum - pycha, pycha :D
fafiatko 07 lutego 2019
Ach jakie piekne babelki na chruscie!
Maudie 07 lutego 2019
Jejku!!!Jak one cudnie wyglądają!!!!Pychotki!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna 260 g.
  • Masło 25 g.
  • Żółtka 3 szt.
  • Śmietana kwaśna 3 łyżki
  • Smalec do smażenia 2,5 kostki
  • Cukier puder do posypania
Składniki