Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super smaczny deser, jest szybki do zrobienia i robi wrażenie.
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 253
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 72
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 135
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 64
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 130
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 253
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 72
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 135
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 64
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 130
Składniki
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na ósemki, a następnie w nieforemne kawałki. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu, równą warstwą rozsypujemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie, nie mieszając, krótko podgrzewamy na większej mocy palnika, aż cukier zacznie bulgotać i lekko zbrązowieje. Dodajemy miód i wsypujemy jabłka, podgrzewamy przez 1 minutę. Dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Smażymy 2 minuty, jeśli chcemy, aby jabłka pozostały w kawałkach lub dłużej, jeśli chcemy, aby jabłka się rozpadły i utworzyły gęsty mus. Odstawiamy z ognia. Do rozgrzanych żaroodpornych kukilek wkładamy 4 łyżki karmelizowanych jabłek. Posypujemy kruszanką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy, dekorujemy talerz i podajemy z gałką ulubionych lodów.