Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka ziołowo-czosnkowa"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 490 kcal. Cena porcji: 4,20 zł
Zioła opłucz, osusz, oderwij od gałązek igiełki rozmarynu oraz listki natki, bazylii, tymianku i oregano. Drobniutko je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, startym parmezanem, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.
Jeśli lubisz, możesz dodać mielone migdały albo posiekane pestki słonecznika. Dodaj wtedy trochę więcej oleju, aby masa miała konsystencję pasty.
Karkówkę umyj pod bieżącą wodą. Mięso wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron pastą ziołowo-czosnkową. Obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
Zamarynowaną pieczeń posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Podlej bulionem. Piecz około godziny. W czasie pieczenia często polewaj mięso sosem z dna brytfanki.
Podawaj na gorąco z ziemniakami albo (po wystudzeniu) jako wędlinę z dodatkiem zimnego sosu śmietanowego lub jogurtowo-czosnkowego.Źródło: Tina