Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kapuściane chili con carne"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Składniki
Dymki oczyść, opłucz. Szczypiorek posiekaj, cebulki potnij na kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż mięso mielone. Usmaż je na rumiano, mieszając co jakiś czas. Dodaj cebulki, smaż 2 min. Następnie dołóż odciśniętą, posiekaną kapustę.
Oprósz wszystko solą (ostrożnie, bo kiszona kapusta bywa bardzo słona), pieprzem oraz chili. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż kilka minut. Następnie wlej gorący bulion, zmniejsz ogień. Garnek przykryj i gotuj ok. 30 min.
Obie papryczki chili opłucz, przekrój wzdłuż na pół i pousuwaj pestki. Papryczki posiekaj i dodaj do zupy 5 min przed końcem gotowania. Danie przypraw pieprzem cayenne.
Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Wymieszaj ze szczypiorkiem. Zupę rozlej do talerzy. Każdą porcję posyp zieleniną oraz startym żółtym serem. Podawaj z kleksem z jogurtu.
Jeśli chcesz, by twój kapuśniak był bardziej sycący, dodaj do niego ugotowane ziemniaki. Świetnym rozwiązaniem są też grzanki. Jak je przygotować?
Krok 1. Pieczywo (możesz wybrać pszenne tostowe, ale też razowe, np. z ziarnami zbóż, pestkami słonecznika, siemieniem lnianym lub sezamem) pokrój na kromki, a te w kosteczkę o boku ok. 1 cm. Przełóż do miseczki.
Krok 2. Obierz kilka ząbków czosnku, przeciśnij je przez praskę i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Polej tym pokrojone pieczywo, delikatnie przemieszaj. Kosteczki smaż na patelni, aż ładnie się zrumienią.Źródło: Tina