Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kalarepowa lasagne z pomidorem i szpinakiem"
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 102
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 69
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 102
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 69
Składniki
ok. 75 minut.
Mrożony szpinak przełożyć na sitko, pozostawić, aż rozmarznie i ocieknie. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni. Kalarepki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, gotować 2 minuty w posolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć.
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Do zasmażki wlać zimne mleko, gotować 2-3 minuty, stale mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w plastry. Rozmrożony szpinak posiekać.
W żaroodpornej formie (wym. 20x30 cm) na przemian układać: plasterki kalarepki, szpinak i plastry pomidorów. Każdą warstwę posmarować odrobiną sosu. Na wierzch zapiekanki wylać resztę beszamelu. Posypać startym żółtym serem i pestkami słonecznika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut. Udekorować szałwią.Źródło: Życie na gorąco