Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kalarepka z kurczakiem i zielonym groszkiem"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Składniki
60 minut • Porcja 310 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osób.
Kalarepki cienko obierz i zetnij czubki. Wydrąż łyżką środki. Ugotuj kalarepki w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź i odstaw w ciepłe miejsce. Wydrążony miąższ i czubki pokrój w kosteczkę.
Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, dodaj mielone mięso i chwilę razem smaż. Dołóż pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem, podlej bulionem i na niewielkim ogniu duś około 10 minut.
Umyte pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Groszek ugotuj w osolonym wrzątku (możesz go zastąpić groszkiem konserwowym).
Do mięsa dodaj pomidorki, posiekaną kalarepkę i groszek. Dopraw papryką i w miarę potrzeby pieprzem i solą. Podduś razem kilka minut. Wmieszaj natkę.
Ciepłe kalarepki nadziej przygotowanym farszem i rozłóż na talerzach. Jeśli zostanie ci trochę nadzienia, wsyp do niego łyżeczkę tartej bułki i mokrymi dłońmi uformuj niewielkie frykadelki. Następnie obtocz je w bułce i usmaż na maśle na złocisty kolor.Źródło: Kobieta i życie