Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kalarepka z bazylią"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Cebulę, marchew, polędwicę i kapustę kroję, natkę i bazylię siekam. Kalarepki kroję, wydrążam. Miąższ kroję.
Do wrzątku z przyprawami wkładam łodyżki ziół oraz wydrążone kalarepki. Gotuję 10 min. Kalarepki wyjmuję, w tej samej wodzie gotuję 10 min plastry ziemniaków, odcedzam.
Na połowie masła smażę pokro jone warzywa do odparowania wody, podlewając połową śmietany. Doprawiam, dodaję zioła, wlewam resztę śmietany, chwilę smażę. Farszem napełniam kalarepki, przykrywam 1/4 plastra sera, 1/2 plastra ogonówki, kładę kawałek masła. W natłuszczonym naczyniu układam ziemniaki, na nich kala repki, wokół kalarepek pozostały farsz, przykrywam ogonówką. Piekę 20 min w 190oC.
50 min • Porcja 290 kcal • Przepis na 4 porcje
Tylko ok. 3 zł za porcję.Źródło: Kobieta i życie