Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kalafior z brokułem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Kalafior i brokuł podziel na różyczki, oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.
W tym czasie w rondlu lub głębszej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj.
Do musztardowej zasmażki stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę (18 proc.). Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min, aż sos nabierze gęstości i kremowej konsystencji. W tym czasie ser typu feta (np. bałkański) osącz, pokrusz w palcach, drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem.
Do sosu wsyp przygotowany ser typu feta, wymieszaj starannie i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Osączone różyczki kalafiora i brokułu rozłóż w formie do zapiekania. Wlej przygotowany sos. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch dania. Zapiekaj w temperaturze 190 st. na złoty kolor (15 minut).Źródło: Świat kobiety