Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kalafior rzymski z dynią i soczewicą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 90
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 237
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 90
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 237
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Składniki
Kalafior rozdziel na różyczki, umyj i osusz. Kawałek dyni obierz, pozbaw pestek, a miąższ pokrój w kostkę. Soczewicę namaczaj przez 1/2 godziny, opłucz na sicie i odcedź. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Po chwili dodaj czosnek i imbir, smaż przez 1 minutę. Dodaj różyczki kalafiora, dynię i przyprawy: kurkumę, kolendrę, imbir w proszku, cynamon i chili.
Smaż, mieszając co chwilę przez około 2–3 minuty. Wrzuć soczewicę oraz rodzynki. Dopraw całość solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Wej bulion i zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Możesz dodać śmietanę, a przed podaniem potrawę posypać szczypiorkiem i kolendrą.
• 45 minut • dla 4–6 osób • cena ok. 10 złŹródło: Show