Kakaowy tort z wiśniami i mascaropone

Kakaowy tort z wiśniami i mascaropone
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
Kolejny przepis na tort mojego autorstwa. A składają się na niego puszysty biszkopt, śmietana z mascarpone, krem budyniowy, smakowite wiśnie i chrupiące orzechy. Polecam każdemu :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt
  • Cukier 25 dag
  • Mąka pszenna (tyle aby z budyniami było 25 dag)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Budyń kakaowy 2 szt.
  • Kakao ciemne 1-2 łyżki
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 1 1/3 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate
  • Mąka krupczatka 3 łyżki czubate
  • Cukier 2-3 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Margaryna Kasia 100 gram
  • Masło 80 gram
  • Żółtko 2 szt.
  • MASA
  • Śmietanka 30% 500 ml
  • Mascarpone 500 dag
  • Cukier 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki
  • Czekola mleczna 1/2 tabliczki
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • DEKORACJA I PRZEŁOŻENIE TORTU
  • Wiśnie ze słoika bez pestek
  • Polewa czekoladowa
  • Orzechy włoskie
  • Wódka 25 ml
  • Woda 40 ml
  • Powidła

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubić na sztywną pianę, a po chwili dodać cukier i żółtka, dalej ubijać.

    2. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, wsypać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.

    3. Całość przełożyć na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 30-40 min.

    4. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, a następnie przekroić na trzy części. Biszkopt nasączyć wódką wymieszaną z wodą.

  2. KREM BUDYNIOWY

    Na początku ugotować budyń:

    1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do pozostałej części mleka wsypać obie mąki i dokładnie roztrzepać.

    Do gotującego się mleka powoli wlać mleko z mąkami i bardzo dokładnie i szybko roztrzepać, tak aby nie było grudek. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min.

    Gotowy budyń studzimy.

    Margarynę i masło zmiksować na pulchną masę, dodać wystudzony budyń i żółtka i dalej ucierać.

  3. MASA ŚMIETANOWA

    1.Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym.

    2. Na sam koniec dodajemy startą białą czekoladę i mieszamy.

  4. MASA ŚMIETANOWA

    1. Mocno schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodać serek mascarpone i zmiksować na sztywną masę.

    2. Na sam koniec dodać startą czekoladę mleczną i gorzką, delikatnie wymieszać.

  5. PRZEŁOŻENIE TORTU

    1. Biszkopt 1 część
    2. Powidła
    3. Krem budyniowy
    4. Biszkopt 2 część
    5. Masa śmietanowa
    6. Wiśnie
    7. Biszkopt 3 część
    8. Powidła
    9. Masa śmietanowa
    10. Biszkopt 4 część
    11. Krem budyniowy

  6. DEKORACJA

    Tort z każdej strony smarujemy kremem budyniowym.

    Wierzch tortu dekorujemy wiśniami i dużymi kawałkami orzechów włoskich.

    Całość polewamy polewą czekoladową (można rozpuścić troszkę margaryny z czekoladą gorzką i mleczną).

    Brzeg tortu można obsypać przesuszonym biszkoptem.

  7. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Futka 19 października 2016
Bajeczny! Jem oczami :D
ErJot 18 lutego 2018
Dla mnie rewelacja:)
Składniki
  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt
  • Cukier 25 dag
  • Mąka pszenna (tyle aby z budyniami było 25 dag)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Budyń kakaowy 2 szt.
  • Kakao ciemne 1-2 łyżki
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 1 1/3 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate
  • Mąka krupczatka 3 łyżki czubate
  • Cukier 2-3 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Margaryna Kasia 100 gram
  • Masło 80 gram
  • Żółtko 2 szt.
  • MASA
  • Śmietanka 30% 500 ml
  • Mascarpone 500 dag
  • Cukier 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki
  • Czekola mleczna 1/2 tabliczki
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
  • DEKORACJA I PRZEŁOŻENIE TORTU
  • Wiśnie ze słoika bez pestek
  • Polewa czekoladowa
  • Orzechy włoskie
  • Wódka 25 ml
  • Woda 40 ml
  • Powidła
Składniki