Kakaowy biszkopt.

Kakaowy biszkopt.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Biszkopt kakaowy upieczony w rancie o średnicy 20 cm. Prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki

  • (rant o średnicy 20 cm)
  • jajka kurze 5 szt.
  • Cukier 10 dag
  • Mąka tortowa 15 dag - minus 2 łyżki
  • kakao plus 2 łyżki za odjętą mąkę
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

NutkaSmaku 20 czerwca
Kakao za mną chodzi , dziś na śniadanie go użyłem do owsianki :) a teraz patrzę - ciacho :D
fafiatko 20 czerwca
Wysokosc tego biszkoptu robi wrazenie!
przyjaciel 21 czerwca
Wyborny, a czy w środku jest ciemny ?
Składniki
  • (rant o średnicy 20 cm)
  • jajka kurze 5 szt.
  • Cukier 10 dag
  • Mąka tortowa 15 dag - minus 2 łyżki
  • kakao plus 2 łyżki za odjętą mąkę
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki