Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami.

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: babeczka35
Częstuję pysznym kakaowym ciastem z wiórkami kokosowymi i mnóstwem świeżych malin. Dzięki dużej ilości owoców ciasto nie jest zbyt suche, jest idealnie wilgotne. Takie ciasto to najlepiej podać z filiżanką ulubionej kawy lub z kubkiem mleka. To ciasto zawsze się udaje. Zachęcam, upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki świeżych malin

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste, wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: wiórki kokosowe, obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy.

  2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Na wierzch ciasta układamy maliny, wcześniej umyte i osuszone.

  3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy.

  4. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Komentarze do przepisu (14)

basiliana 21 sierpnia 2018
Maliny pięknie wyglądają na ciemnym cieście. Bardzo apetyczny deser.
zabecka 21 sierpnia 2018
Robię bardzo podobne z wiśniami. Bardzo fajne, szybkie ciacho:)
patros 21 sierpnia 2018
Pieknie wyglada
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki świeżych malin
Składniki