Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowiec z cytrynową nutką"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 520
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 132
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 224
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 520
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 132
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 224
Składniki
z lodówki wyjmij wcześ niej, by były w tempe raturze pokojowej. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, ostudź. Wszystkie bakalie posiekaj dość drobno. Przełóż do miski, zasyp 1 łyżką mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Resztę mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszaj i przesiej przez sitko. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ucierania, wbijaj po 1 jajku. Dodaj esencję waniliową oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko, ale dokładnie wymieszaj mikserem.
Do masy przesyp przesiane suche . Wymieszaj mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodaj bakalie, skórkę z cytryny i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piecz ok. 65 minut.
Keks przestudź, ostrożnie wyjmij z foremki i ułóż na krat- ce kuchennej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp ulubionymi bakaliami.Źródło: Tina