Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafelki z czasów mojego dzieciństwa, w ten sposób przygotowana masa kakaowa smakuje lepiej niż czekoladowy krem ze sklepu.
Garnek, łyżka, rózga lub widelec do mieszania
Składniki
Mleko wlać do garnuszka, dodać do niego masło oraz dosypać cukier i kakao. Wszystko podgrzewać na niedużej temperaturze do momentu, aż masło się rozpuści i składniki się połączą, zrobi się jednolita kakaowa masa. Zmniejszyć temperaturę kuchenki i do kakaowej masy dosypać mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do mieszania dobrze sprawdza się widelec lub rózga, wtedy nie robią się grudki. Gotową masą smarować wafle, kolejno układać i smarować wafel po waflu. Posmarowane wafle najlepiej zawinąć w opakowanie, w którym były zapakowane oryginalnie w sklepie i obciążyć wafle czymś z góry, wtedy lepiej się skleją i przejdą masą. Ja zazwyczaj przykładam na wierzch wafli deseczkę i kładę na nią słoiki na przykład z miodem lub dżemem i z reguły kroje po odstaniu, często nawet na drugi dzień jak zrobię je na wieczór, żeby sobie odleżały przez noc.