Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą

Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przepyszne ciasto kakaowe z masą budyniową i polewą na bazie mleka w proszku.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa;
  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 x 40 g budyń waniliowy,
  • 200 g masła, temp. pokojowa.
  • Polewa;
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1 1/2 łyżki kakao.
  • szklanka herbaty do nasączenia.

Przygotowanie

  1. Biszkopt;
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy stopniowo dodajemy suche składniki i łyżką (najlepiej drewnianą) delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy do blaszki 24x24cm. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Studzimy i dzielimy na 3 części.

  2. Masa budyniowa;

    350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy.
    Masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy, az masa będzie gładka.
    Płaty biszkoptu nasączamy herbatą.
    Masę dzielimy na 2 części. Przekładamy biszkopty.

  3. Polewa;


    Masło roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku.
    Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao i mieszamy.

    Polewamy ciasto jasną i ciemną polewą tworzac esy-floresy.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.



    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 02 listopada 2019
Pysznie wygląda :)
KulinarnaChwila 03 listopada 2019
Pyszotka:)
Docherro 03 listopada 2019
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa;
  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 x 40 g budyń waniliowy,
  • 200 g masła, temp. pokojowa.
  • Polewa;
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1 1/2 łyżki kakao.
  • szklanka herbaty do nasączenia.
Składniki