Kakaowe ciasteczka z orzechami i bitą śmietaną

Kakaowe ciasteczka  z orzechami i bitą śmietaną
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
pyszne i szybkie ciasteczka

Składniki

  • CIASTO
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 60g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 120g masła
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 150ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dajemy do miski,dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło,zagniatamy gładkie ciasto.

  2. Z ciasta formujemy około 18-20 kulek,obtaczamy je w zmielonych orzechach i robimy palcem dziurkę jak w kluskach śląskich.
    Takie ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni

  3. Ciasteczka studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wyciskamy ją szprycą do dziurek w ciasteczkach. Całość posypujemy resztą orzechów. Przechowujemy w lodówce

Składniki
  • CIASTO
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 60g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 120g masła
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 150ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Składniki