Kakaowe ciasteczka owsiane

Kakaowe ciasteczka owsiane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na zdrowe, smaczne, pełnowartościowe ciasteczka owsiane z kakao. Ciasteczka są miękkie, delikatne i puszyste. Stanowią doskonały dodatek do kawy, ale świetnie sprawdzą się także jako energetyczna przekąska.

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki siekanych orzeszków arachidowych
  • 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 100 g masła
  • 4 -5 kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę gryczaną, otręby i płatki owsiane, siemię lniane, orzeszki, kakao, cynamon oraz sodę i wszystko dokładnie mieszamy.

    Do ostudzonego masła dodajemy cukier brzozowy, 2 jajka oraz aromat, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje powstałej masy.

  2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po około 10 - 11 minutach ciasteczka są gotowe:

  3. Po ostygnięciu ciasteczka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

sereberko80 05 września 2014
zdrowe pyszności, uwielbiam :-)
Ewus71 06 września 2014
Aż nabrałam ochoty na takie ciastka delikatne i puszyste.Z chęcią się pokuszę na zrobienie takich... Czytaj całość »
Aż nabrałam ochoty na takie ciastka delikatne i puszyste.Z chęcią się pokuszę na zrobienie takich pyszności.Pozdrawiam
BEATA1978 08 września 2014
Kusząca propozycja :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki siekanych orzeszków arachidowych
  • 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 100 g masła
  • 4 -5 kropel aromatu waniliowego
Składniki