Kakaowa karpatka.

Kakaowa karpatka.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Karpatka w innym wydaniu, mniej słodsza niż tradycyjna co nie znaczy że mniej smaczna.

Składniki

  • ciasto: 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • masa: 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g masła

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z masłem i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i dodajemy kakao ucieramy na gładka masę. Dwie takie same, duże blaszki do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy w 170 stopniach.
    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz kakao, gotujemy budyń. Gdy wystygnie nam ciasto i budyń, ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na jeden blat ciasta przykrywamy drugim. Możemy udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekolada gorzką.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 11 lutego 2016
Bajeczna karpatka w kakaowym wydaniu. Palce lizać! :D
gogusia 12 lutego 2016
dziękuję :)
Składniki
  • ciasto: 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • masa: 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g masła
Składniki