Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kajmakowy mazurek"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 176
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 97
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1788
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 57
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 176
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 97
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1788
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 57
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe i dokładnie wyrób. Jeśli będzie zbyt twarde, dołóż łyżkę śmietany.
Zagniecione ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach nieco większych niż blaszka (24x36). Wylep nim naczynie, tworząc z boku ozdobne kuleczki. Posmaruj je żółtkiem.
Wstaw przygotowany blat mazurka do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut. Po wyjęciu odstaw na chwilę, żeby ostygł.
Masę kajmakową rozsmaruj równo na spodzie ciasta. Rozłóż na niej pokrojone w paski śliwki kalifornijskie.
W jednym małym rondelku rozpuść czekoladę mleczną, a w drugim – białą. Powstałą ciepłą masą polej gotowy mazurek, dekorując go w dowolne wzorki.
Czas przygotowania: 60 min, Ilość kalorii na 1 porcję: 360, Stopień trudności: średnieŹródło: Telemax