kajmakowe ciasto

kajmakowe ciasto
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewusssia
miały być ciastka a w czasie pracy zmieniły się plany

Składniki

  • kajmak puszka 460 g
  • masło 50 g
  • 1 duże jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • dwie kopiate łyżki wiórków kokosowych
  • pół tabliczki czekolady
  • bita śmietana opcjonalnie
  • cukier 50 g

Przygotowanie

  1. W misie miksera umieścić kajmak ,cukier i masło Utrzeć do powstania i puszystej masy. Dodać jajko i utrzeć do połączenia się składników. Dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i solą, zmiksować. Wsypać większą część starej na tarce czekolady (małą garstkę zostawić do posypania po wierzchu) oraz kokos i zmiksować, tylko do połączenia się składników.

  2. Formę o wymiarach 23 x 33 cm ( u mnie tortownica) wysmarować masłem . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Po cieście posypać pozostałymi drobinkami czekoladowymi. Piec w temperaturze 175ºC, przez około 35 minut lub do lekkiego zbrązowienia się ciastka. Można przyozdobić bitą śmietaną.

Składniki
  • kajmak puszka 460 g
  • masło 50 g
  • 1 duże jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • dwie kopiate łyżki wiórków kokosowych
  • pół tabliczki czekolady
  • bita śmietana opcjonalnie
  • cukier 50 g
Składniki