Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka z grzybami"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 359
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 47
Polecam.
Odsłon: 58
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 359
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 96
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 47
Polecam.
Odsłon: 58
Składniki
Udka kaczki umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i posiekanym drobno lub zmiażdżonym czosnkiem. Wstaw je przykryte na około godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej masło (ok. 2 łyżki). Przesmaż na nim cebulę, dodaj zamrożone kurki. Smaż, aż się zezłocą. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Duś, aż odparuje z nich woda. Zestaw z ognia, trzymaj w cieple.
Udka wyjmij z lodówki. Przysmaż na małej ilości oleju (kaczka jest tłusta) na mocniejszym ogniu, po czym zmniejsz ogień i duś ok. godz. Zlej nadmiar tłuszczu i dodaj kurki. Dopraw.
Rada: Jeśli chcesz, by udka miały chrupiącą skórkę, zamiast dusić, podpiecz je w piekarniku. W kuchni staropolskiej kaczkę przygotowywano zwykle z jabłkami. Pieczono całą tuszkę nafaszerowaną tymi owocami. Danie doprawiano dużą ilością majeranku.Źródło: Świat kobiety