Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka w pomarańczach"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 69
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 62
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 69
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 62
Składniki
Kaczkę umyj, osusz. Tuszkę w środku i na zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Pomarańcze polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Z 1 owocu wyciśnij sok. Cebulę obierz, potnij na cząstki, wymieszaj z sokiem i marynowanym pieprzem. Nadzienie włóż do wnętrza kaczki. Zepnij otwór wykałaczkami.
Ułóż w brytfance grzbietem do góry. Podlej gorącą wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 45 minut (łącznie będzie w piekarniku ok. 1 godz. i 30 minut).
Drugą pomarańczę obierz, skórkę (bez białej wewnętrznej warstwy) potnij w bardzo cienkie paseczki, miąższ pokrój w plasterki. Z trzeciej pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj go z miodem oraz paseczkami pomarańczowej skórki.
Po 45 minutach pieczenia kaczkę obróć i piecz dalej, smarując co ja- kiś czas miodową glazurą. Na 15 mi- nut przed końcem pieczenia kaczkę obłóż plasterkami pomarańczy. Temperaturę zwiększ do 225 st., by skórka się zrumieniła.
Tuszkę kaczki wyj mij, wywar przecedź. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnym bulio nie, wlej do wywaru, zagotuj, ew. przypraw. Kaczkę przełóż na półmisek, polej sosem pomarańczowym, udekoruj cząstkami pomarańczy i miętą.Źródło: Tina