Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 35
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 20
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 150
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 35
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 20
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 150
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
Składniki
Kaczkę natrzyj solą i masłem. Pomarańczę sparz, obierz cieniutko ze skórki, wyciśnij sok. Skórkę (uważaj, by nie miała białych części, bo będzie gorzka!) posiekaj, wymieszaj z majerankiem. Włóż do kaczki.
Kaczkę przełóż do brytfanki, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ok. 3 godzin. Zdejmij pokrywkę, polej kaczkę sokiem z pomarańczy i piecz 30–40 minut.
Sos: sok z 3 pomarańczy podgrzej z winem. Dodaj dżem i imbir. Zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Pomarańczę sparz, potnij na cieniutkie plasterki. Włóż na chwilkę do gorącego sosu. Ryż lub kaszę ugotuj z rodzynkami.
Pieczeń wyjmij na ogrzany półmisek, polej zagęszczonym sosem i obłóż plasterkami pomarańczy. Podawaj z ryżem lub kaszą.
Z nadzieniem
Kaczkę możesz nafaszerować cząstkami pomarańczy (bez błonek) wymieszanymi z kawałkami jabłek i imbiru.Źródło: Naj