Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kabaczki z purée ziemniaczanym"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3081
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 222
Składniki
Kabaczek (nie może być stary) umyj starannie, odetnij stwardniałe końcówki. Przekrój warzywo wzdłuż na połówki. Usuń nasiona, wydrąż miąższ. Posiekaj go drobno. Kabaczkowe łódeczki ułóż na pokrytej pergaminem blasze, oprósz solą i pieprzem.
Umyte ziemniaki ugo tuj w mundurkach, os tudź, obierz. Przeciśnij przez praskę lub zmiel. Obraną cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach masła razem z miąższem kabaczka, połącz z ziemniakami.
Do masy ziemniaczano-kabaczkowej dodaj starty ser i posiekane listki ziół. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do łódeczek. Zapiekaj 40-50 min w 180 st.
czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety