Jogurtowy placek z truskawkami

Jogurtowy placek z truskawkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Anika1
Sezon truskawkowy w pełni, więc czas na słodkie co nieco. Pyszny i szybki w wykonaniu placek z truskawkami. Ja dorzuciłam jeszcze garstkę borówek amerykańskich

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 1oo g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 400 g owoców
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • ewentualnie cukier puder do obsypania placka po upieczeniu

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i solą. Mieszamy

    Masło topimy i studzimy

    W misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło

    Do płynnych składników dosypujemy sypkie. Dokładnie mieszamy

  2. Ciasto przekładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką. Ja na spód dałam papier do pieczenia, a boki posmarowałąm tłuszczem i obsypałam bułką

    Na wierzchu ciasta układamy truskawki, ja dodałam jeszcze garść borówek amerykańskich

    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 55 minut

  3. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ja zrezygnowałam tym razem z cukru pudru, co widać na zdjęciach

Składniki
  • 225 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 1oo g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 400 g owoców
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • ewentualnie cukier puder do obsypania placka po upieczeniu
Składniki